top of page

B Sınıfı Ehliyetinizle Nasıl Motosiklet Kullanabilirsiniz?



Geçtiğimiz Şubat ayında yapılan düzenlemeyle B sınıfı ehliyet sahiplerinin A1 sınıfı sürücü belgesine uygun motosikletleri kullanabilmelerinin yolu açıldı. Ancak yapılan bu düzenleme hem motosiklet camiasında hem de kamuoyunda kafa karışıklığına neden oldu. Uzun zamandır beklenen bu düzenlemenin tam olarak ne anlama geldiğini açıklamak istiyoruz.
Düzenlemede Tam Olarak Ne Yazıyor?
Öncelikle 10 Şubat tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren düzenlemenin tam olarak ne olduğuna bakalım.
KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 - 18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 85 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
B sınıfı sürücü belgesi ile;
a) Deneyim bakımından en az 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmak,b) Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte iki tekerlekli araçları kullanacaklar için aranan sağlık şartlarını taşımak,c) Başvuru tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde 2918 sayılı Kanuna istinaden daha önce sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmak,
koşullarıyla Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde bu fıkrada belirtilen şartları taşıyanlar için belirlenen direksiyon eğitimi dersinin tamamlanarak uygulama sınavında başarılı olunması ve buna dair Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenen A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi halinde her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere ülkemiz sınırları içerisinde A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletler de sürülebilir. Bu duruma ilişkin olarak sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kod eklenir, ayrıca sürücü belgesi üzerine kod yazılmaz. Ancak söz konusu kişiler istemeleri halinde 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilirler. Sistem kayıtlarında bu koda sahip olan kişinin bu fıkrada sayılan şartlardan herhangi birini kaybetmesi ya da 2918 sayılı Kanuna istinaden sürücü belgesinin geçici veya daimî olarak geri alınması halinde başka bir işleme gerek kalmaksızın bu yetkisi trafik kolluğu veya sürücü belgesi vermeye yetkili birimlerce iptal edilir.”
MADDE 2 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 - Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanları birlikte yürütür.
B Sınıfı Ehliyetle Motosiklet Kullanabilmeniz İçin Bazı Şartlar Var
Düzenleme metninde de net bir şekilde görebileceğiniz gibi B sınıfı sürücü belgesiyle motosiklet kullanabilmek için gerekli olan bazı ön şartlar var. 
Öncelikle en az 2 yıldır B sınıfı ehliyete sahip olmalısınız ve son 5 yıl içinde herhangi bir şekilde ehliyetinizin geri alınmamış olması gerekiyor.
Diğer bir önemli şart ise motosiklet sürüş eğitimini başarıyla tamamlamak. Dolayısıyla B Sınıfı ehliyet sahibi olmak sizi otomatik olarak bir motosiklet sürücüsü haline getirmiyor. Motosiklet kullanabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış bir kurumda eğitim almanız ve bu eğitimi başarıyla tamamlamanız gerekiyor.
B Sınıfı Ehliyetle Ticari Amaçlar İçin Motosiklet Kullanamazsınız
Düzenlemenin altını çizdiği önemli konulardan biri de B sınıfı ehliyetle ticari faaliyetler için motosiklet kullanılamayacağı. Dolayısıyla ticari faaliyetler için motosiklet kullanmayı planlıyorsanız bu düzenleme sonrasında da bir motosiklet ehliyetine ihtiyacınız olacak.
B Sınıfı Ehliyetinizle Kullanabileceğiniz Kymco: Agility S 125i


B sınıfı ehliyetinizle motosiklet kullanabilmek için her şartı yerine getirdiniz ve artık yeni bir motosiklet alma zamanı. Kymco Agility S 125i (link: )  sizin için harika bir seçenek olabilir.
Dünyanın en popüler 125’lik scooter modellerinden biri olan Kymco Agility S 125i, oldukça iddialı bir görünüme sahip. Yenilenen tasarımı, LED farları ve dijital enstrüman paneliyle dikkat çeken Agility S 125i, standart olarak gelen çantasıyla pratikliği ön plana çıkarıyor. Modern görünümlü ve kompakt bir alternatif arayanlar için ideal olan Agility S 125i, 16” ön jantıyla maksimum manevra kabiliyeti sunuyor. LED farlarının yanı sıra USB çıkışı gibi özelliklerle donatılmış olan Agility S 125i’de güvenlik ve pratiklik bir arada. Güçlü motoruyla şehir içi ulaşımda ekonomik bir seçenek sunan Agility S 125i, modern tasarımı, güvenliği ve pratikliği bir araya getiren premium bir hisse sahip 125’lik scooter olarak öne çıkıyor.
41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page